Benieuwd wat er de komende tijd zoal te zien is bij de publieke omroep? De redactie tipt alvast vier documentaires die in de loop van de maand juni te zien zijn.
Ruigoord: een kosmisch lek (VPRO)
Het dorpje Ruigoord werd in de jaren 70 gekraakt door hippies. Vijftig jaar later is het de oudste culturele vrijplaats van Nederland. Kunstenaars, hippies en dwarsdenkers organiseren er evenementen en culturele manifestaties waar publiek uit binnen- en buitenland op af komt. Een creatieve droom temidden van een oprukkend industriegebied.
Wanneer het dorp haar vijftigjare bestaan wil vieren, wordt Ruigoord geconfronteerd met een nieuwe bedreiging: de energietransitie. De nabijgelegen olietanks in de Amsterdamse haven worden omgebouwd voor de opslag van groene waterstof, wat veiligheidsrisico's met zich meebrengt voor het dorp. De documentaire volgt de bewoners in hun strijd om deze magische plek te behouden, terwijl ze balanceren tussen idealisme en realiteit. Met archiefbeelden en interviews toont de film hoe Ruigoord zich telkens opnieuw uitvindt en weerstand biedt aan de oprukkende industrie.
Regie: Peter Wingender
Donderdag 5 juni om 22.20 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Feis Forever (NTR)
Op nieuwjaarsnacht 2019 wordt de Rotterdamse Faisal Mssyeh, beter bekend als rapper Feis, neergeschoten nadat hij toevallig terecht komt in een caféruzie. Een tragedie voor de Nederlandse hiphopscène en zijn hechte inner circle, die centraal staat in dit eerbetoon van Olivier S. Garcia.
In het ontroerende Feis Forever blikken onder meer Winne, U-Niq, Hype, Millz en Bri terug op Myssyehs leven, carrière en de avond waarin zijn veelbelovende toekomst in duigen viel. Want hoewel hij binnen zijn scène als een invloedrijke stem gold, moest zijn echte succes volgens velen nog komen.
'Pas na de dood krijgt iemand zijn rozen,' zegt Millz vanuit 'n kappersstoel in de zaak waar Feis in zijn beginjaren wel eens bijverdiende. Garcia's portret beaamt dit. Feis' teksten leven voort in de hoofden van de fans en zijn energie blijft voelbaar in de stad die hij, samen met zijn vrienden, muzikaal op de kaart zette.
Regie: Olivier S. Garcia
Vrijdag 6 juni om 21.50 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Nesjomme (NTR)
Indringende documentaire die het vooroorlogse Joodse Amsterdam tot leven brengt. Door middel van authentiek archiefmateriaal en de fictieve brieven van de jonge Rusha aan haar broer Max, schetst Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe) een intiem portret van het dagelijks leven in de Joodse gemeenschap tijdens het interbellum.
We zijn getuigen van een levendige, kleurrijke stad met markten, bioscopen, warenhuizen en drukke familielevens, terwijl op de achtergrond de dreiging van opkomend fascisme voelbaar wordt. De stad houdt haar adem in en de Jodenbuurt krimpt. Eerst langzaam, dan heel snel.
Rusha wordt vertolkt door de fijne stem van Rifka Lodeizen. Ze biedt ons een prachtig kijkje in de nesjomme (Jiddische woord voor 'ziel') van het vooroorlogse Mokum. Een ontroerende ervaring.
Regie: Sandra Beerends
Donderdag 19 juni om 22.20 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Four Daughters (VPRO)
De Tunesische Olfa is een alleenstaande moeder van vier dochters. In 2015 verdwijnen haar twee oudsten om zich aan de sluiten bij IS. Ze vertrekken naar Libië en belanden daar niet veel later in de gevangenis. Wat er precies gebeurde, blijft ongrijpbaar — tot regisseur Kaouther Ben Hania aan Olfa vraagt haar verhaal te vertellen.
In deze veelgeprezen documentaire reconstrueren de moeder en haar twee jongste dochters hun geschiedenis, samen met actrices die de verdwenen meisjes vertolken. Wat volgt is een film die balanceert tussen documentaire en fictie, waarin ze belangrijke momenten uit hun leven naspelen, herschrijven en becommentariëren. Wat er gebeurt voor de camera is intiem, onvoorspelbaar en buitengewoon ontroerend.
Four Daughters is een persoonlijke rouwvertelling en een portret van een samenleving waarin vrouwen voor hun plek moeten vechten. Een diepgaande reflectie op moederschap, trauma en de erfenis van onderdrukking.
Regie: Kaouther Ben Hania
Donderdag 26 juni om 22.20 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl