Benieuwd wat er de komende tijd zoal te zien is bij de publieke omroep? De redactie tipt alvast vier documentaires die in de loop van de maand mei te zien zijn.
De bezette stad (VPRO)
Heb je even?
De 4,5 uur durende documentaire De bezette stad laat op originele wijze zien wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in Amsterdam. Regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave, Hunger) baseerde zijn werk op het boek Atlas van een bezette stad van journalist en historicus Bianca Stigter.
McQueen toont ons de straten, grachten, pleinen en gebouwen zoals ze er vandaag de dag bijstaan, terwijl de voice-over (door Carice van Houten) op koele wijze samenvat wat er op elke specifieke plek is gebeurd. Het maakt de impact van de Duitse bezetting voelbaar in het huidige straatbeeld.
Geen snelle of gemakkelijke film, maar een trage, visueel sterke en indringende ervaring. Het dwingt je om stil te staan bij het verleden en anders naar je omgeving te kijken.
Regie: Steve McQueen
Zondag 4 mei om 22.10 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Vergeven of vergelden (KRO-NCRV)
Klaartje Freeke en Wikke Monster zijn strafrechtadvocaten van de sociale school. Ze vinden dat van de rechtspraak zoals die nu is ingericht, niemand beter wordt. Daarom pleiten zij ervoor dat we anders naar ons rechtssysteem kijken en de mens weer centraal zetten. Ook als je daar als jurist niet rijk van wordt.
Anders dan een Spong of een Moszkovicz, schakelen ze in strafzaken hun geweten niet uit, maar streven ze naar gerechtigheid in de vorm van herstel. 'Ik geloof niet dat het ruïneren van het leven van de verdachte iets van herstel op levert bij de verdachte', stelt Monster in een gastcollege aan de Univeristeit van Amsterdam. Pure vergelding is zinloos, maar herstel is constructief.
Door Freeke en Monster te volgen, brengt Anneloor van Heemstra in beeld hoe de rechtspraak in Nederland anders kan en maakt ze invoelbaar wat er te winnen valt als mensen binnen de rechtsgang centraal worden gesteld.
Regie: Anneloor van Heemstra
Woensdag 7 mei om 22.20 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Bidden voor het einde (EO)
Bidden voor het einde is een spannende en tegelijk verontrustende documentaire over hoe bepaalde christelijke groepen in Amerika niet alleen in het einde der tijden geloven, maar er ook actief naartoe werken. Regisseur Tonje Hessen Schei laat zien hoe machtige evangelische leiders enorme invloed hebben op de Amerikaanse politiek – vooral als het gaat om steun aan Israël.
Waarom? Omdat ze denken dat die steun nodig is om bijbelse profetieën in vervulling te laten gaan. Denk: oorlog in het Midden-Oosten als opstapje naar de terugkeer van Jezus. Klinkt bizar? De documentaire laat zien dat dit geen randfiguren zijn, maar mensen met directe lijnen naar politici en beleidsmakers.
Bidden voor het einde kijkt als een politieke thriller, maar alles is echt. Een must-see voor iedereen die wil snappen hoe geloof, macht en wereldpolitiek elkaar beïnvloeden.
Regie: Tonje Hessen Schei
Donderdag 15 mei om 22.20 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl
Dwars (KRO-NCRV)
Tijdens een werkreis in de Caraïben raakt filmmaker Katelijne Langezaal zwaargewond bij een bootongeluk. Ze loopt een dwarslaesie op en krijgt te horen dat ze nooit meer zal lopen. In Dwars documenteert ze haar eigen revalidatieproces, dat begint in Nederland maar haar uiteindelijk naar de Verenigde Staten leidt, waar ze experimentele therapieën probeert die gericht zijn op neurologisch herstel.
Langezaal legt zich niet neer bij bestaande medische kaders, maar gaat actief op zoek naar andere mogelijkheden. Dat leidt tot zichtbare vooruitgang en uiteindelijk tot de oprichting van een eigen revalidatiecentrum in Nederland. Een persoonlijke, kritische documentaire die vragen oproept over standaardzorg, innovatie en patiëntenautonomie. Door het gebruik van eigen cameramateriaal is de film tegelijk intiem en confronterend
Regie: Katelijne Langezaal
Donderdag 29 mei om 22.10 op NPO 2, NPO Start en npodoc.nl