Auteur Aaltje van Zweden legt in de documentaire Een veilige plek een pijnlijke link tussen de geschiedenis en het heden. Ondanks de waarde die kinderen met een verstandelijke beperking, zoals haar zoon Benjamin, aan onze samenleving kunnen toevoegen, worden zij vaak achtergesteld. Aaltje onderzoekt hoe kwetsbare kinderen, vooral in tijden van crisis of oorlog, het risico lopen vergeten te worden.
Aaltje vraagt zich af wat er met kinderen zoals haar zoon gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Ze stuit hierbij op het gruwelijke verhaal van de Joodse instelling Het Apeldoornsche Bosch. We volgen Aaltje tijdens de ontrafeling van het verhaal van Jetty die haar zusje Lida verloor omdat ze werd afgevoerd uit de instelling.
De documentaire volgt Aaltje’s eigen ervaringen bij het opzetten van veilige plekken voor kinderen zoals Benjamin. Samen met haar man Jaap van Zweden richtte Aaltje de Stichting Papageno op, die gezinnen ondersteunt en woonvoorzieningen biedt voor jongvolwassenen met autisme. Aaltje wil in elke provincie een Papageno Huis oprichten, zodat deze kinderen een veilige plek hebben om te wonen en in contact blijven met de buitenwereld.
Maar Aaltje kijkt niet alleen naar Nederland en ook niet alleen naar het verleden. Ze stelt zichzelf de vraag hoe ouders met een kwetsbaar kind zich nu in oorlogsgebied kunnen redden. Ze reist naar Oekraïne, waar ze zich bewust wordt van de schrijnende situatie van kinderen met meervoudige beperkingen die vastzitten in tehuizen, waar de zorg minimaal is en de oorlog hen verder bedreigt.
Regie: Erwin van den Berg
Omroep: MAX