• NPO Doc
    • Voorpagina
    • Over NPO Doc
    • Nieuwsbrief
  • Alle documentaires
    • nieuw en actueel
    • zoek op thema
    • zoek op maker
    • LUISTER DOCS
  • Kijktips
    • Actueel, best bekeken en klassiekers
    • Tips van gastcuratoren
    • Tips in de Weekly nieuwsbrief
  • Achter de schermen
    • Interviews en artikelen
    • bevraag regisseurs in het kijkerspanel
  • Voor makers
    • Veelgestelde vragen en deadlines
    • Makers van Morgen
  • COOKIES & PRIVACY

Zoek
nieuws brief

U bent hier:

  1. Achter de schermen

  • ‘Een persoonlijke film werkt alleen als je helemaal met de billen bloot gaat’

    In gesprek met Rogier Kappers over zijn documentaire ‘Glas, mijn onvervulde leven’
    27 december 2024

    Toen filmmaker Rogier Kappers op 52-jarige leeftijd vanuit een burn-out in een midlife crisis belandde, gooide hij zijn leven als filmmaker over een andere boeg: hij werd glasorganist. Een avontuurlijke zoektocht die, zo vond hij zelf, het waard was om vast te leggen.

  • ‘Ik ben dakloos, maar ik voel me verre van thuisloos’

    In gesprek met regisseur Robin Alysha Clemens en hoofdpersonage Brian Foster uit 'Between Small Places'
    20 december 2024

    De Amerikaanse schrijver Brian Foster is al jaren dakloos. In de documentaire ‘Between Small Places’ (VPRO) zien we hoe hij zijn tijd besteedt op verschillende parkbankjes in Amsterdam terwijl hij met een dichterlijke voice-over vertelt over zijn ideeën over het concept ‘thuis’. Wat is een thuisgevoel voor een persoon zonder dak boven zijn hoofd?

  • ‘Geen kinderen krijgen is net zo levensbepalend als ze wel krijgen’

    Schrijver Liesbeth Smit over de korte documentaire ‘Het nest’
    19 december 2024

    In de Ongeschreven Regels-documentaire Het nest (VPRO) onderzoekt filmmaker Engel Stam haar kinderwens en de schuldgevoelens zij ervaart ten opzichte van haar afkeer van het moederschap. Ze onderzoekt deze gevoelens in relatie tot het gezin waarin zij opgroeide en stipt ook de maatschappelijke druk en diepgewortelde opvattingen over het moederschap aan. De redactie sprak over deze thema’s met schrijver Liesbeth Smit, die over het fenomeen niet-moederschap het boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind- de stille revolutie van de niet-moeder’ schreef.

  • Wat gebeurt er als alleenstaande minderjarige vreemdelingen 18 worden?

    Verdieping bij de korte docu ‘Nu ben ik 18’
    13 december 2024

    In de documentaire ‘Nu ben ik 18’ (NTR) staan de levens van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) in Nederland centraal. Vaak zijn deze jongeren – na een eenzame, gevaarlijke vluchtreis – hun verblijf hier ook niet zeker. Welk traject staat hen bij aankomst te wachten?

  • ‘Wat men in Europa als fantasie beschouwt, kan in Afrika de werkelijkheid zijn’

    In gesprek met regisseur Mati Diop over 'Dahomey'
    5 december 2024

    In de prijswinnende documentaire ‘Dahomey’ volgt regisseur Mati Diop de restitutie van 26 geplunderde kunstschatten, die vanuit Frankrijk terugkeren naar hun thuisland Benin. Een magisch verslag en een vurige discussie, waarin Diop een stem geeft aan een jonge generatie.

  • Is topsport zonder grensoverschrijdend gedrag mogelijk?

    Regisseur Esther Pardijs over de korte docu ‘Het Spel van Tao’
    5 december 2024

    Regisseur Esther Pardijs is bekend van ‘TURN!’, een documentaire die veel losmaakte in Nederland. Het verschijnen van de film leidde tot onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag in de sport- en de danswereld en er klonk een schreeuw om verandering. In 'Het Spel van Tao' (HUMAN) geeft Pardijs samen met oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop de aanzet voor een oplossing, vanuit de oud-Chinese filosofie van het taoïsme. De redactie sprak met de regisseur over haar nieuwe korte documentaire.

  • ‘Als ik nog steeds het gezicht van de Japanse #MeToo ben, hebben we gefaald’

    In gesprek met journalist en regisseur Shiori Itō over ‘Black Box Diaries’
    29 november 2024

    Als de Japanse Shiori Itō aangifte wil doen nadat ze is gedrogeerd en verkracht door een invloedrijke journalist, krijgt ze te horen dat er te weinig bewijs is voor een strafzaak. Wat volgt is een jarenlange strijd tegen het ouderwetse Japanse rechtssysteem en de zwijgcultuur in haar thuisland, dat ze vastlegt in de indrukwekkende documentaire 'Black Box Diaries’. NPODoc.nl sprak Itō op IDFA.

  • De enorme strijdbaarheid van gevluchte Oekraïense vrouwen

    In gesprek met regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch
    22 november 2024

    ‘Alles goed’. Het is de slagzin die centraal staat in de nieuwe documentaire van Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch, over Oekraïense vluchtelingen die zich settelen in een nieuwe opvang in Weesp (HUMAN). Ze lijken het dagelijks leven in Nederland goed op te pakken, maar worstelen tegelijkertijd met een hartverscheurend gemis. NPO Doc sprak het gevierde regisseursduo in de aanloop van de première op IDFA.

  • Vaders zijn ook maar mensen

    In gesprek met Sammy Shefa Idris over 'Vaders zijn ook zonen'
    22 november 2024

    In de prijswinnende afstudeerfilm ‘Vaders zijn ook zonen’ probeert filmmaker Sammy Shefa Idris (2001) grip te krijgen op de dood van zijn vader, met wie hij een ingewikkelde relatie had. Door te luisteren naar de verhalen van andere mannen leert de regisseur niet alleen meer over zijn vader, maar ook over zichzelf en de complexe dynamiek tussen vaders en zonen.

  • Een ode aan het vooroorlogse Amsterdam en haar Joodse ziel

    Regisseur Sandra Beerends over archiefdocumentaire ‘Nesjomme’
    8 november 2024

    De archiefdocumentaire ‘Nesjomme’ brengt op levendige wijze het vooroorlogse Joods Amsterdam in beeld. Het fictieve personage Rusha, in audio vertolkt door actrice Rifka Lodeizen, neemt de kijker aan de hand van talloze archieffragmenten mee in het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap in Amsterdam van 1918 tot en met de Duitse bezetting. Waarom wilde regisseur Sandra Beerends dit verhaal op deze manier vertellen?

  • ‘Felix de Rooy was voor mij dé verbeelding van het kunstenaar zijn'

    In gesprek met Hester Jonkhout over ‘Nomade in niemandsland’
    7 november 2024

    Filmmaker Hester Jonkhout maakte 'Nomade in niemandsland' (Omroep ZWART), een documentaire over kunstenaar Felix de Rooy. Het werd een intiem portret dat zijn betekenis als queer en zwarte kunstenaar toont. De redactie sprak met Jonkhout over het maken van de documentaire en het belang van De Rooys werk.

  • ‘Wat is de relatie van de mens tot de machines om hem heen?’

    In gesprek met Anna Witte en Josefien van Kooten, regisseurs van de korte docu ANIMA
    31 oktober 2024

    In de poëtische documentaire ‘ANIMA’ (HUMAN) wordt de kijker ondergedompeld in de surrealistische wereld van de Rotterdamse haven, waar de grens tussen mens en machine vervaagt. De redactie sprak met regisseursduo Anna Witte en Josefien van Kooten over het maakproces.

  • Met kunstmatige intelligentie kunnen we eeuwig voortleven

    In gesprek met regisseur Moritz Riesewieck over digitale onsterfelijkheid
    25 oktober 2024

    Als je de kans had met een overleden dierbare te praten, zou je die dan grijpen? De documentaire 'Eternal You' (VPRO) onderzoekt startups die kunstmatige intelligentie gebruiken om overleden mensen digitaal weer tot leven te wekken. Hoe ethisch verantwoord is deze vorm van rouwverwerking? De redactie sprak met coregisseur Moritz Riesewieck, die zich samen met Hans Block vastbeet in deze ‘digital afterlife industry’.

  • Waarom weten we zo weinig over PMDD?

    In gesprek met psycholoog en epidemioloog Astrid Kamperman
    25 oktober 2024

    Waarom weten we zo weinig over PreMenstrual Dysphoric Disorder (PMDD)? Dat deze chronische ziekte voor ingrijpende psychische klachten zorgt, blijkt wel uit de Makers van Morgen-documentaire ‘Ben je ongesteld of zo?’. 2Doc.nl sprak specialist Astrid Kamperman over deze erkende, maar hevig onderbelichte diagnose.

  • Waarom onze vriendschappen veranderen, verdwijnen of weer opbloeien

    Hoogleraar stadssociologie Beate Völker over ‘Anne (32) zoekt vrienden’
    25 oktober 2024

    In de tragikomische documentaire 'Anne (32) zoekt vrienden' (KRO-NCRV) vraagt filmmaker Anne van der Steen zich af waarom ze sommige vrienden is kwijtgeraakt en hoe ze nieuwe vrienden moet maken. Waarom veranderen vriendschappen rond je dertigste? En kun je verloren vriendschappen weer herstellen? De redactie vroeg het aan hoogleraar stadssociologie Beate Völker, die uitgebreid onderzoek deed naar volwassen vriendschappen.

  • ‘Kunst belangrijk vinden is helemaal niet zo vanzelfsprekend’

    Regisseur Jorien van Nes over haar nieuwe documentaire ‘Kunstroof’
    11 oktober 2024

    In 2012 weet een groep Roemenen in enkele minuten zeven moderne meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal te stelen. Een miljoenenbuit, maar waardeloos in de handen van deze onervaren kunstdieven. 2Doc.nl sprak met regisseur Jorien van Nes, die een spannende hybride documentaire over deze wereldberoemde diefstal maakte. 'De dieven snapten de fuzz niet. Het ging maar om verf op papier.'

  • ‘Geef leerlingen het gevoel dat het over hén gaat’

    In gesprek met Peter van Maaren, hoofdpersoon in de documentaire ’Ik zeg je eerlijk'
    10 oktober 2024

    Docent Peter van Maaren, homoseksueel en bekeerd tot de islam, geeft workshops over seksuele, culturele en religieuze diversiteit op scholen. In de korte documentaire 'Ik zeg je eerlijk' (NTR) van Eva Nijsten is te zien hoe hij gevoelige onderwerpen bespreekbaar maakt. 2Doc.nl sprak Van Maaren over zijn missie, ervaringen tijdens de lessen en deelname aan de documentaire.

  • ‘De camera helpt me om mijn kwetsbaarheid aan mijn ouders te laten zien’

    In gesprek met Jonnah Bron over haar documentaire ‘De Chinese Keizerin’
    20 september 2024

    In het jaar dat filmmaker Jonnah Bron dertig wordt, reflecteert ze op haar relatie met haar ouders. Ze heeft nooit de moed gehad de groeiende afstand tussen hen te bespreken. In de korte documentaire ‘De Chinese keizerin’ (VPRO) zet ze, door intieme gesprekken te voeren, de eerste stappen. Lukt het haar om een hechtere band met haar ouders te krijgen? De redactie sprak de regisseur over dit emotionele proces en het maken van de film.

  • ‘Mijn vader vindt het een rotfilm, maar wel een goede film’

    Interview met regisseur Huibert van Wijk over 'Kind van de tijd'
    19 september 2024

    In de documentaire ‘Kind van de tijd’ (EO) gaat filmmaker Huibert van Wijk in gesprek met zijn vader Lex en zijn uit Indonesië geadopteerde broer Tim. Lex en Tim hebben nauwelijks contact met elkaar. Dat komt onder andere door hun meningsverschillen over de gevolgen van Tims adoptie. Wat hoopt Huibert van Wijk met zijn film te bereiken?

  • Naar welke Nederlandse filmfestivals kun je eigen werk insturen?

    Tips voor inzending en een overzicht van deadlines
    13 september 2024

    Een podium voor je film is belangrijk, maar hoe krijg je jouw productie op het grote doek? Filmfestivals bieden vaak aandacht voor beginnend talent, maar waar moet je op letten voordat je jouw film instuurt? Onze redactie geeft een aantal tips en een overzicht van Nederlandse filmfestivals en hun deadlines.

  • pagina
  • 1
  • 2
  • 3
  • Laad meer

NPODoc.nl

Actuele documentaires →

Alle documentaires

Sorteer op nieuw, thema's of best bekeken →

Kijktips

Documentairetips van de redactie →

Voor makers

Makers van Morgen, omroep benaderen en plan insturen →

Over

Veelgestelde vragen & contact →

Nieuwsbrief

Abonneer je hier →