Close Up
Black Dandy
Iconen als Pharell Williams en Kanye West behoren tot de meest modebewuste figuren van dit moment. Maar zij staan niet op zichzelf en hun liefde voor stijl heeft zijn wortels diep in de Amerikaanse en Afrikaanse cultuur. Het fenomeen heet ‘Black Dandyism’ en heeft net zo veel te maken met mode als met belangrijke sociale en historische ontwikkelingen.
Ignacio Quilles
‘In mijn jeugd ging je nooit slordig gekleed de straat op. Als je dat wel deed, kletsten de mensen over je.’ Aan het woord is Ignacio Quilles, een zwarte man uit Puerto Rico en een hedendaags stijl icoon in New York. Met zijn uitspraak maakt hij duidelijk dat voor zwarten in Amerika goed gekleed gaan, noodzakelijk was om maatschappelijk geaccepteerd te worden. Hun positie als ex-slaven bracht een geringe sociale status met zich mee, waarvoor een elegante outfit kon compenseren.
Persoonlijkheid
Maar er is meer aan de hand: een originele, stijlvolle look was altijd al dé manier om uitdrukking te geven aan je persoonlijkheid en trots uit te stralen. Dat gold in het Amerika van de twintigste eeuw, maar het gold ook al eeuwenlang in de Afrikaanse cultuur, waar stamhoofden zich van oudsher uitdosten in mooie kleurige kleding, vaak bekroond met een hoofdtooi.
De documentaire
Ariel Wizman, een van de makers van de documentaire ‘Black Dandy’, reist naar New York, Londen, Congo en Zuid-Afrika om zwarte stijliconen, modeontwerpers en -bloggers te interviewen over hun liefde voor mode en stijl. Aan het woord komen ontwerpers als ‘Dapper Dan’ (in de jaren tachtig de eerste succesvolle ontwerper voor de New Yorkse hip-hop scene), Olivier Rousteing (Balmain) en Ozwald Boateng. In New-York spreekt hij mode-bloggers Joshua Kissi en Travis Gumbs van ‘Street Etiquette’, in Congo maakt hij kennis met de lokale straat-dandies die zich daar ‘sapeurs’ noemen, en in Zuid-Afrika ontmoet hij Wanda Lephoto en Kabelo Kungwane van mode-blog ‘The Sartists’.
Een film van Ariel Wizman en Laurent Lunetta voor CANAL+
Uitgezonden op zondag 13 maart 2016