Programmamaker Kees Wieringa werd door Quote-redacteur Eric Smit op het spoor gezet van deze uitvinding en de onverwachtte dood van de uitvinder. In deze radiodocumentaire maakt hij een reconstructie van de zaak.
Alles draait in De Broncode om de uitvinding van de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein. Hij ontwikkelt eind jaren negentig een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer versnelt. Sloot houdt de vinding geheim en bewaart de noodzakelijke broncode in een kluis. Met behulp van oud-Philips topman Roel Pieper demonstreert hij zijn vinding in de Verenigde Staten.
De Amerikanen zijn wildenthousiast. Topinvesteerders op dit gebied voorspellen dat Sloot één van de rijkste mensen ter wereld zal worden. Twee dagen daarna, pal voor het moment dat hij de broncode zal overdragen, sterft Sloot echter aan een hartaanval.
Het gezelschap van investeerders is op dat moment zeer divers: een keukenhandelaar, een projectontwikkelaar tevens campingeigenaar, een grootinvesteerder en Roel Pieper. In De Broncode komen ze allemaal aan het woord, inclusief Roel Pieper. Ze vertellen onder andere over hun motivatie om zoveel geld in dit project te steken.
Ook zoon Ben komt aan het woord. Hij vertrouwt de dood van zijn vader niet, maar kan niets bewijzen. Alle ingrediënten voor een spannende 'krimi' lijken voor handen.
Deze documentaire is een bewerking van het tweeluik De Broncode dat in oktober 2003 door Radio Atelier werd uitgezonden.
Regie: Kees Wieringa, Human 2004