Crisis bij de corporatie

Radio Doc

VPRO, VARA

‘Crisis bij de corporatie’ is een spannende radiodocumentaire, naar aanleiding van een geheime geluidsopname van een personeelsbijeenkomst van de middelgrote corporatie SGBB. Al luisterend word je wel nieuwsgierig hoe Argos aan die tape gekomen is.

‘Het is moeilijk om daarop in te gaan. Laat ik zeggen: het was er gewoon, opeens. We zeggen dan ‘ in onze postbus’ - dat kan van alles betekenen.

Irene en ik hebben het samen beluisterd. We verwachtten en hoopten al dat er bepaalde dingen op stonden, en het was alles wat we hoopten. Dus we hadden een gevoel van BINGO!. We hadden al eerder van een van onze contacten het verhaal ongeveer gehoord, maar dit was het bewijs wat we nodig hadden om een uitzending te kunnen maken.’

Borst vertelt dat ze bij Argos vrij vaak informatie toegespeeld krijgen. ‘Meestal komt dat dan van een contact dat iemand van de redactie al lang heeft, waardoor er vertrouwen is. En soms benadert iemand die we nog niet kennen ons, heel voorzichtig, met een tip. Dan hebben we een gesprek en op basis daarvan beslissen we of we er iets mee gaan doen. Dat er echt zomaar een rapport of opname opduikt, gebeurt bijna nooit. We krijgen wel vaak tips, maar die leveren vaker niets op dan wel iets. Dat we er niets mee doen kan dan ook zijn omdat iets bijvoorbeeld wel interessant maar niet bewijsbaar is. We krijgen ook vaak ‘not in my backyard’-verhalen, waar iemand zich erg over opwindt, maar die voor ons niet zo interessant zijn.’   

Borst legt uit waarom er nog geen follow up is geweest. ‘Het werd heel erg een mediazaak: kranten, dagprogramma’s,  et cetera gingen zich ermee bezig houden, waardoor het moeilijk voor ons was om nog iets toe te voegen. Daarna waren er weer andere onderwerpen waarmee we bezig waren en is het er niet meer van gekomen. Maar dat kan nog steeds, er is veel veranderd in de sector. Het is wel onze ambitie om een mooie follow up te maken, maar we hebben nog niet iets concreets, nog geen ‘ haakje’ om een verhaal aan op te hangen.

De uitzending had behoorlijk wat gevolgen. Waarschijnlijk omdat het de derde corporatie in korte tijd was die met grote financiele verliezen te kampen had, denkt Borst. ‘Er zijn veel reacties geweest in de media, en er was een politieke reactie. Er is een toezichthouder benoemd voor SGBB en de directeur is aangeklaagd, en ook een van de vastgoedpartners is aangeklaagd. SGBB is daarna overgenomen door Vestia. Daarnaast is er een politieke discussie ontstaan over toezicht op de sector en de vrijheid van de corporaties om allerlei avonturen aan te gaan, en zijn vervolgens de regels strenger geworden.