Levi is onlangs benoemd tot hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien aan de UvA. Hij volgde opleidingen aan het vmbo en mbo en doorliep daarna de studie Sociaal Werk. Tijdens zijn eerste stage in een gesloten jeugdinstelling kwam hij ontdaan thuis.
Zijn moeder vertelt: “Mam”, zei Levi, “de deur gaat gelijk achter je op slot, en je kan niet zomaar naar buiten als je wil. Ze zijn toch net zo oud als ik”
Volgens zijn moeder was dat voor hem een belangrijk moment: “Ik denk dat dát het punt was waarop hij dacht, daar gaan we iets aan doen.”
Levi is naast hulpverlener en wetenschapper ook sociaal ondernemer. Zo bedacht hij de ‘Mentale Wasstraat’ voor jongeren. Hij benadrukt het belang van ‘de mensen om je heen’, je tribe of je netwerk.
Maar zijn meest succesvolle bijdrage aan vernieuwing in de jeugdhulp is de JIM: Jouw Individuele Mentor. Jongeren in complexe thuissituaties kiezen daarbij zelf een mentor uit hun omgeving. Iemand die ze kennen en vertrouwen en die ze helpt bij moeilijke beslissingen of die er voor ze is op lastige momenten.
Levi en zijn stichting JIM hebben inmiddels zo’n 6.000 hulpverleners door heel Nederland getraind en de JIM-aanpak heeft bewezen uithuisplaatsingen te kunnen voorkomen, maar toch daalt het aantal uithuisplaatsingen niet. Levi doet dan ook een oproep aan ‘het veld’ om samen te werken om het aantal in de komende vijf jaar met 5000 te verlagen.
Ook zijn eigen familie roept Levi’s hulp in. Na jaren geen contact te hebben gehad met zijn jongste oom, die een licht verstandelijke beperking heeft, krijgt Levi een telefoontje: zijn oom zit op het politiebureau en zijn tante zit in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Levi, zelf net gescheiden, besluit zijn oom te gaan helpen.
Als hulpverlener is hij gewend de zorg voor complexe gezinnen van een afstand te bekijken en te beschrijven als een soort weerman. Nu komt hij zelf midden in een storm te zitten, de storm die raast door het leven en het gezin van zijn oom. Hoe kan hij hen het beste ondersteunen?
Marije Schuurman Hess maakte bij het vertellen van dit verhaal gebruik van tientallen spraakberichtjes die Levi haar de afgelopen jaren stuurde, vanaf het moment dat zij hem begon te volgen. Je hoort daarin zijn ups en downs. Levi’s oom is zelf niet te horen in de documentaire, omdat hij dit te verwarrend vond. Wel hoor je zijn ex-vrouw en zijn oudste dochter.
Levi, pionier in de jeugdhulp is vanaf 18 december te beluisteren in de feed van DOCS. Een documentaire van Marije Schuurman Hess met muziek én een speciaal voor dit verhaal gecomponeerd lied van de artiest Kikkervis. Sounddesign Wederik de Backer.