2Doc:

Aan 't eind van de weg

IKON

In het oosten van Letland, niet ver van de Russische grens, woont een oude vrouw op een boerderij die op instorten staat. Er is geen elektriciteit en geen stromend water en voor de verharde weg moet ze drie kilometer door dicht bos lopen. Toch wil ze er niet weg.

Ze kan goed leven van de opbrengst van haar boerderijtje en dat ze daar hard voor moet werken, vindt ze geen probleem. Ze haalt water, melkt haar koeien en haar geiten, hakt hout en houdt het huis warm. Zo heeft ze tijd om na te denken, over de twee mannen in haar leven, over haar kinderen en over haar veeleisende moeder. Haar beide kinderen zijn geëmigreerd. Haar zoon woont in Noorwegen en haar dochter in Italië. Als ze hun moeder komen opzoeken, komen onuitgesproken gedachten en gevoelens naar boven. Nu ze zelf volwassen zijn, kunnen de kinderen misschien pas echt zien wie hun moeder is en is geweest. Aan 't eind van de weg is een poëtische film over de keuzes die we maken in het leven, over koppigheid, liefde en verraad. 

De Zweedse regisseur Maud Nycander raakte geïnspireerd door het fotoproject My Country People van de Letse fotografe Inta Ruka waarin zij twintig jaar lang landgenoten vastlegde. Nycander zocht een van de hoofdpersonen uit deze fotoreportage op en ondervond dat de gezinssituatie inmiddels niet meer zo gelukkig was als de foto's deden geloven. Maud Nycander sleepte in 2013 met Aan 't eind van de weg een nominatie voor de prestigieuze Prix Europa in de wacht.