Het Geweten van de Fysica & Eerste hulp bij opvoeden

Radio Doc

NTR

Paul Ehrenfest stond bekend als een briljant fysicus. Maar ondanks zijn prestaties was hij diep ongelukkig. Op 25 september 1933 bracht hij eerst zijn vijftienjarige zoon en daarna zichzelf om het leven. Aan de hand van brieven en gesprekken met kenners maakte radiomaker René van Es een portret van deze bijzondere hoogleraar, om te achterhalen hoe het zo ver kon komen. En in deze uitzending deel 1 van het driedelige portret van doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.

Het Geweten van de Fysica

Paul Ehrenfest stond bekend als een briljant fysicus. De Leidse natuurkundige was goede vrienden met Albert Einstein en als studenten college van hem kregen in zijn woonkamer, kon het gebeuren dat vermaarde wetenschappers als de Deense atoomfysicus Niels Bohr, aanschoven om mee te luisteren.

Vanwege zijn kritische houding en zijn  neiging om alles te bevragen, noemden collega’s hem het geweten van de fysica. Maar ondanks zijn prestaties was Paul Ehrenfest diep ongelukkig. Ongelukkig over de ontwikkelingen in de natuurkunde, over de moderne samenleving en tenslotte over zichzelf. Op 25 september 1933 bracht hij eerst zijn vijftienjarige zoon en daarna zichzelf om het leven.

Aan de hand van brieven en gesprekken met kenners maakte radiomaker René van Es een portret van deze bijzondere hoogleraar, om te achterhalen hoe het zo ver kon komen. 

Eerste hulp bij opvoeden

Programmamaker Jennifer Pettersson en Katinka Baehr weten hoe moeilijk het soms is, het opvoeden van één of meer kinderen. In de driedelige serie Eerste hulp bij opvoeden, portretteren ze doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.
Aflevering 1: De opvoedcursus.