Constants nalatenschap & Toendra #10: De Hoofdrol

Radio Doc

NTR

Tien jaar geleden overleed Constant (Constant Nieuwenhuijs, 1920 – 2005), een van de belangrijkste 20ste-eeuwse Nederlandse kunstenaars. Zijn weduwe, Trudy Nieuwenhuijs – Van der Horst, richtte een stichting op waarin zij samen met haar dochter het oeuvre beheert. De Fondation Constant organiseert tentoonstellingen, inventariseert het oeuvre en verkoopt werk uit de nalatenschap. En in deze aflevering 10 van de korte documentaireserie Toendra.

Constants nalatenschap

In het najaar exposeert het Reina Sofia-museum in Madrid Constants werk, volgend jaar staan in drie Nederlandse musea grote Constant-tentoonstellingen op stapel. Hebben de weduwe en haar dochter hieraan hun handen vol, Constants eigen kinderen en een ex-echtgenote voelen zich buitenspel gezet.

In deze documentaire praat Tom Rooduijn met Nel Kerkhoven, met wie Constant twintig jaar was getrouwd, met twee van zijn vier kinderen, Eva en Victor, en met Trudy Nieuwenhuijs en haar dochter Kim. Ludo van Halem, conservator modern kunst van het Rijksmuseum, verklaart het belang van Constant voor de naoorlogse Nederlandse beeldende kunst.

Toendra aflevering 10: De Hoofdrol

Sander studeert aan de filmacademie aan New York als hij op een winterse dag een dakloos meisje tegenkomt: Emily. Ze raken in gesprek en hij vraagt haar of ze de hoofdrol wil spelen in zijn afstudeerfilm. Maar als ze Sander na de première vraagt of hij haar wil meenemen naar Nederland, blijft hij het antwoord schuldig. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien.

Tien jaar later spookt Emily nog altijd door Sanders hoofd. Hij besluit haar te gaan zoeken, maar vindt haar niet. Als hij wordt uitgenodigd om over de zoektocht te vertellen in het KRO-programma Memories, gebeurt er iets eigenaardigs. Na de tv-uitzending wordt Sander overspoeld door reacties, die hem niet dichter bij Emily brengen, maar wel bij vele andere vrouwen. Terwijl zijn leven steeds meer op een speelfilm begint te lijken, raakt hij langzaam de regie over het verhaal kwijt.
Maker: Jair Stein.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.