NPO Doc te zien op NPO 2 in juli en augustus

Deze zomer is een deel van de programmering van NPO Doc ook op NPO 2 te zien. Iedere zaterdag en zondag kun je kijken naar bijzondere documentaires en gesprekken met regisseurs. Daarnaast is er aandacht voor jong documentaire-talent, vertellen vooraanstaande schrijvers en filmmakers over hun ‘eyeopener’ en blikken hoofdpersonen en makers van documentaires terug op onder meer de impact van de uitzending.

NPO Doc zendt op de zaterdagen en zondagen in juli en augustus op NPO 2 afleveringen uit van series die de rest van het jaar alleen op NPO Doc te zien zijn. Zo vertoont het digitale kanaal interviews uit onder andere de serie X jaar na dato, waarin Chris Kijne praat met zowel de regisseur als de hoofdpersoon van een documentaire over het maakproces en de weerslag van de uitzending. In De Eyeopener praat Sarina Vitta met vooraanstaande schrijvers en filmmakers over documentaires die hen de ogen hebben geopend.

Ook is een aantal films te zien uit de rubriek Makers van Morgen, waarmee NPO Doc een platform biedt aan de nieuwste lichting documentairemakers.

zondag 30 augustus vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Chris Kijne blikt terug op de documentaire The Only Son (BOS, 2013) met regisseur Simonka de Jong en hoofdpersoon Pema Gyalsten Gurung. De Tibetaanse Pema moest tegen het einde van zijn studie in Nederland kiezen tussen een toekomst in het moderne Westen, of een terugkeer naar zijn geboortedorp in de Himalaya om voor zijn ouders te zorgen. In deze aflevering van X jaar na dato horen we onder andere of dat wonder geschiedde, hoe het dilemma opgelost is en welke rol de documentaire hierin heeft gespeeld.

Aansluitend aan de aflevering van 'X jaar na dato' kijkt u naar de documentaire 'The Only Son'.

Rob Zomer diende in 1995 als Dutchbatter in Srebrenica tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Veertien jaar later besloot hij zijn leven in Nederland achter zich te laten en zich, ondanks de gruwelijke oorlogsherinneringen, met zijn gezin in Srebrenica te vestigen. Toon Westra en Thijs Beukers zochten hem op en maakten een documentaire over hem. Hoe vergaat het hem als oorlogsveteraan in het voormalige conflictgebied en waarom wil hij zich juist daar vestigen?

Eerder op NPO 2

Zondag 5 juli uitgezonden op NPO 2 en op NPO Doc

Dagboek van een VN-Diplomaat & interview

Het conflict in Darfur, Sudan is sinds begin vorig jaar hevig opgelaaid. Meer dan vijftigduizend doden zijn er gevallen en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.Tegenlicht volgt de speciale vertegenwoordiger voor Sudan van de VN: Jan Pronk.

Bekijk aansluitend het interview met Jan Pronk en regisseur Shuchen Tan in de serie X jaar na dato met Chris Kijne. Hierin blikken ze 10 jaar later terug op deze periode.

Psychose

Psychose is één van de meest indrukwekkende documentaires die NPO Doc dit jaar uitzond in het Makers van Morgen-slot. Deze film van Daniel Krikke bestaat uit een fictiegedeelte waarin hij laat zien wat een psychose doet met iemand en zijn omgeving en uit interviews met jonge ervaringsdeskundigen. Openhartig vertellen zij en hun vrienden over de wanen waardoor ze werden overvallen en de lange weg naar herstel. Krikke, die afstudeerde aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht maakte zelf vier jaar geleden ook een psychose mee.

zaterdag 18 juli vanaf 13.00 uur op Nederland 2 en op NPO Doc

:Puck en het raadsel van de codes & interview

Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind en trekt inmiddels de aandacht van grote spelers op dit terrein. Grote bedrijven als Microsoft tonen interesse in hem en hij won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Apple Design Award voor studenten. Maar Puck is ook nog een kind, minderjarig, leerplichtig en moet gewoon naar school.

Chris Kijne spreekt aansluitend met regisseur Tessa Boerman over de keuzes die ze maakte in deze documentaire, haar fascinatie voor dit wonderkind en de zorgen van Pucks ouders.

Water Children & interview

Aliona van der Horst maakte in 2011 de documentaire Water Children (VPRO, 2011), over de eigenzinnige Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama. Via haar kunstproject in Japan nodigde Mukaiyama vrouwen - en mannen – uit om zich uit te spreken over intieme onderwerpen, zoals seksualiteit en over kinderen, die wel of niet kwamen. Water Children is een ode aan de vrouw en haar lichaam. Voorafgaand aan de documentaire praat Daphne Bunskoek met Aliona van der Horst over wat volgens haar de vrouwelijke blik inhoudt.

Bekijk Water Children aansluitend op NPO Doc

zondag 19 juli vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Drie scholieren lenen in 1992 geld van hun ouders voor hun eindexamenfeest.Dat feest,'The Final Exam', is een groot succes. Daarna richten Irfan, Duncan en Theo het bedrijf ID&T op. Tien jaar later zijn Irfan, Duncan en Theo eigenaars van hét dance-imperium van Nederland. De spil van de organisatie is Duncan Stutterheim - met 25 jaar de jongste miljonair van het land.

Chris Kijne spreekt aansluitend met hoofdpersoon Duncan Stutterheim en regisseur Carin Goeijers over God is my DJ (IKON, 2006).

 

Radio speelde een grote rol bij het aanjagen van de genocide in Rwanda. Op dezelfde frequentie als waarop in 1994 hate speeches werden uitgezonden die Hutu bendes opzweepten tot moorden is nu een radiosoap te horen. De soap heeft verzoening als boodschap en is razend populair. Terwijl in de soap happy ends de boventoon voeren, is verzoening in het echte leven weerbarstiger.

Bekijk Love Radio aansluitend op NPO Doc.

 

zaterdag 25 juli vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Bitterzoet en universeel liefdesverhaal gesitueerd in Mexico. Diego Guiterrez portretteert zijn ouders Gonzalo en Gina in de herfst van hun leven. Wat blijft er over als de passie langzaam is weggeëbd, de kinderen zijn uitgevlogen en de jaren geruisloos zijn verstreken?

Aansluitend interviewt Chris Kijne documentairemaker Diego Gutierrez over de documentaire Parts of a Family.

In Ed’s smulpaleis van Denise Rosenboom en Ard van der Veldt maken we kennis met Ed, de eigenaar van een supermarkt op wielen. Voor veel bewoners van Amsterdam Noord is Ed onmisbaar, niet alleen omdat ze bij hem hun dagelijkse pakje shag of een ijsje kopen, maar vooral vanwege de gezelligheid en het contact.

zondag 26 juli vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Getekend, veteranen in therapie' is een film over de diepe sporen die de oorlog soms achterlaat in de ziel. Documentairemaker en journalist Coen Verbraak volgde een jaar lang cliënten en zorgprofessionals binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Het resultaat geeft een bloedstollende inkijk in de wereld van het gevecht dat pas na thuiskomst wordt gevoerd.

Aansluitend praat Chris Kijne met documentairemaker Coen Verbraak over de documentarie Getekend, veteranen in therapie.

 

Op NPO 2 zie je Credits met Gerard Nijssen. Nijssen zette het vak van beeldresearcher in Nederland op de kaart. In Credits vertelt hij over het maken van de documentaire 'Our Nixon'.
Tijdens het presidentschap van Richard Nixon legden drie van zijn vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met 'Super 8' home video camera’s. H.R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin waren jong, idealistisch en betrokken en hadden nog geen idee dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden.

Kijk aansluitend naar Our Nixon op NPO Doc.

zaterdag 1 augustus vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Het verlaten van het ouderlijk huis is in de meeste Westerse landen de eerste stap naar meer zelfstandigheid. Iemand die besluit thuis te blijven wonen heeft in andermans ogen al snel ‘de boot gemist’. We noemen hen nestblijvers. Over hen gaat deze film.

Aansluitend praat Chris Kijne in X jaar na Dato met hoofdpersoon Ergbert Stellink en regisseurs Juul Bovenberg en Anke Teunissen.

 

In Beperkt Houdbaar (VPRO, 2007) confronteert Sunny Bergman ons met de consequenties van het schoonheidsideaal van westerse vrouwen. Daphne Bunskoek praat in 'De vrouwelijke blik' met haar over het objectiveren van vrouwen, het fragmenteren van het vrouwenlichaam en de Bechdel-test.

 Bekijk Beperkt Houdbaar aansluitend op NPO Doc.

 

zondag 2 augustus vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

De Kleine Oorlog van boer Kok vertelt het verhaal van een boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouw-bureaucratie.

Aansluitend praat Chrijs Kijne in X jaar na Dato met de hoofdpersonen Herman en Martha Kok en n regisseurs Huib Schoonhoven en Karen Kuiper.

Het leven op een wijnboerderij in Zuid-Afrika is niet altijd makkelijk. De arbeiders moeten doordeweeks hard werken en in het weekend drinken ze hun zorgen weg. De jonge documentairemaakster Emma Lesuis volgt in de documentaire ‘Vir ’n glasie wyn’ zeven weken lang zowel de blanke wijnboer als zijn donkere werknemers. Dag in, dag uit proberen ze het hoofd boven water te houden in een land dat nog steeds gekenmerkt wordt door grote raciale rivaliteit.

zaterdag 8 augustus vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Wat betekent het om je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied, in de wetenschap dat de kans bestaat hem of haar niet meer terug te zien? Op zoek naar antwoord op deze vraag worden achterblijvers gefilmd in uiteenlopende gezinssituaties, zoals een vier maanden zwangere vrouw en ouders van een nog half thuiswonende zoon.

Aansluitend praat Chris Kijne voor X jaar na Dato met hoofdpersonen Geert en Jaco Jeelof en regisseur Eline Flipse. 

In Dauw (2008) volgen Ben Jurna en Carrien Dijkstra controversieel kunstenaar Marc Mulders. In zijn atelier voert Mulders een eenzaam gevecht met het doek. Hij duwt verf op het canvas omgeven door een bed van bloemen, bloesem en doornen. De documentaire is opgebouwd in vier seizoenen. Louis Ter Burg maakte vier variaties op het hoofdthema, met klanken en associaties in de seizoenen. Ter Burg: “Omdat de film erg beeldend is, ook uiteraard omdat wij een kunstenaar volgen in al zijn disciplines, had ik veel ruimte om filmische muziek te maken.”

Bekijk Dauw aansluitend op NPO Doc.

zondag 9 augustus vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. De 'vrije jongens' proberen uit de criminaliteit te blijven, maar hun bier is altijd weer frisser dan hun zaakjes.

Aansluitend praat Chris Kijne voor X jaar na Dato met regisseur Roy Dames en met Jos en Jantje, twee van de hoofdpersonen uit ‘Foute vrienden’.

Marthe Naber-Heuer liet zich inspireren door het documentairegebod van Karin Junger, die in 2000 de 10 geboden film God Is My Co-Pilot regisseerde rond Gebod Drie: Gij zult de naam van God niet verkeerd gebruiken. Het documentairegebod van Junger luidt: 'Streef niet naar technische perfectie en gepolijste esthetiek'. In haar korte film Schelden voor je helden trekt Naber-Heuer zich niets aan van dit gebod. Ze laat Ajaxfans aan het woord over hun oplopende emoties rond de wedstrijden van hun club.

zaterdag 15 augustus vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

In de huidige maatschappij zijn we continu verbonden met iedereen via sociale netwerken zoals Facebook. Maar hoe diep gaan deze contacten buiten het online leven? Neske Beks ontdekt na een ongeluk dat ze altijd in een zeepbel heeft geleefd. In 'Beyond My Walls' onderzoekt ze wat Facebook mensen geeft en afneemt.

Aansluitend blikt Sarina Vitta in de Hoofdpersoon met Neske Beks terug op het filmproces.

In 2006 werd de Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan door de Turkse politie gearresteerd op verdenking van het gewelddadig ondermijnen van de constitutionele orde. Volgens haarzelf en haar omgeving echter omdat zij als journalist een kritisch geluid ten opzichte van de regering liet horen. In 2013 werd ze veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Haar in Nederland woonachtige zoon Aktas probeert alles om haar vrij te krijgen. De jonge documentairemakers Annemarie de Wit en Pieter Munnik volgden hem en maakten de film ‘Tralies zonder einde’ over deze strijd.

zondag 16 augustus vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Filmmaker Kees Brouwer gaat op zoek naar zijn naamgenoten. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen en bijzondere kenmerken van Kees Brouwer? En wat zegt hun gezamenlijke identiteit over hem? Kees Brouwer gaat op een roadtrip door Nederland op zoek naar alle Kees Brouwers die hij kan vinden. Hij vraagt zich af wie ze zijn, waar ze wonen en wat ze doen en is nieuwsgierig naar de overeenkomsten, verschillen en bijzondere kenmerken van zijn naamgenoten.

Sarina Vitta praat aansluitend met maker Brouwer over zijn documentaire 'Wij zijn Kees Brouwer'. De documentairemaker vertelt over de zoektocht en de band die hij heeft met de andere Kees Brouwers.

Sarina Vitta praat in de serie Eyeopener met Pieter Verhoeff over zijn twee eyeopeners: Beppie (1965), de legendarische documentaire van Johan van der Keuken over ‘het zonnetje van de Achtergracht’, en Het Drielandenpunt (1974), een zeer persoonlijke documentaire van Frans Bromet over zijn moeder en vader. In het interview gaan we aan de hand van fragmenten uit deze documentaires naar Pieter Verhoeffs’ documentaire Privéterrein.

Bekijk Beppie aansluitend op NPO Doc.

 

zaterdag 22 augustus vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Ooit was een kinderschare die in de tientallen loopt voorbehouden aan koningen en stamhoofden, als teken van hun prestige. Nu kan ook een toeristengids uit een keurige buitenwijk van Maastricht, dankzij emancipatie en internet, 100 nakomelingen verwekken. De man met 100 kinderen is een intiem gefilmd portret van zaaddonor Ed Houben, van zijn leven én van de vrouwen die een beroep op hem doen. Wat drijft deze man?

Aansluitend praat Chris Kijne voor 'X jaar na Dato' met de hoofdpersoon Ed Houben en regisseur Vuk Janic.

zondag 23 augustus vanaf 13.10 uur op NPO 2 en op NPO Doc

De Cho Oyu ligt naast de Mount Everest waar afgelopen voorjaar nog 14 sherpa's (berggidsen) omkwamen. Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de 'hemelbestormers' ten diepste drijft, of je meedogenloos moet zijn om de top te halen en of bergklimmers echt zo ongenaakbaar zijn als ze zich voordoen.

Na afloop praat Chris Kijne met regisseur Geertjan Lassche over de documentaire 'Hemelbestormers'.

Regisseur Tomas Kaan zocht samen met onder andere Eefje Blankevoort veteranen op die kampen met PTSS, het Post Traumatisch Stress Syndroom. In de interactieve clip Hidden Wounds (Prospektor, 2013) staan de verhalen van deze veteranen centraal. Ze worden onderstreept door het gelijknamige nummer van de Belgische band dEUS.

Op NPO 2 praat Daphne Bunskoek met gastcurator Eefje Blankenvoort over het maken van de documentaire 'Hidden Wounds' en over de documentaire 'De Russenoorlog'. Na Credits wordt 'Hidden Wounds' uitgezonden op NPO 2.

Bekijk De Russenoorlog aanlsuitend op NPO Doc.

zaterdag 29 augustus vanaf 13.00 uur op NPO 2 en op NPO Doc

Zoals zoveel vrouwen, overviel het programmamaakster Ingeborg Beugel (53) volkomen. Ze was geïrriteerd, in de war, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij. Veel te laat kwam Beugel er achter dat deze ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang. Tot haar eigen verbazing was Beugel totaal niet voorbereid en wist ze er bijna niets van.

Aansluitend blikt Sarina Vitta in de Hoofdpersoon met Ingeborg Beugel terug op het filmproces.

In Regisseur aan de Keukentafel Internationaal praat Pieter van der Wielen met Alan Berliner over zijn documentaire First Cousin Once Removed.

In First Cousin Once Removed schetst Berliner een intiem portret van zijn achterneef, vriend en voormalige mentor Edwin Honig tijdens diens laatste levensjaren. Honig was ooit een vooraanstaand dichter, vertaler, literatuurcriticus en universitair docent, maar zijn leven is nu getekend door de ziekte van Alzheimer.

Kijk aansluitend op het gesprek met de regisseur naar de doumentaire First Cousin Once Removed op NPO Doc.