Zomergastendocumentaires

VPRO Zomergasten beleeft dit jaar zijn achtentwintigste seizoen. In dit legendarische VPRO-programma treedt ook deze zomer weer iedere zondagavond een inspirerende gast aan die zijn/haar ideale televisieavond samenstelt en wordt geïnterviewd door Wilfried de Jong. Op NPO Doc is elke maandagavond een documentaire te zien waaruit de avond ervoor tijdens VPRO Zomergasten een fragment werd vertoond.

Welke documentaires NPO Doc gaat uitzenden blijft tot kort voor de uitzending van VPRO Zomergasten geheim. Volg dus voorafgaand en tijdens de uitzending de sociale media of kijk op deze pagina:

Zondag 30 augustus: Damiaan Denys

Damiaan Denys (Kortrijk, België, 1965) is psychiater en filosoof. Hij is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Denys’ werk richt zich op angst en dwangstoornissen en hij wil de kijkers van Zomergasten graag een andere kijk op ‘angst’ meegeven.

Damiaan Denys koos onder andere voor een fragment uit de film 'Blade Runner', een verfilming van het gelijknamige boek van de vermaarde sci-fi auteur Philip K. Dick. NPO Doc zendt hierbij aansluitend de documentaire The Owl in Daylight - Philip K. Dick is here uit. De documentaire schetst een beeld van de sciencefiction filosofie van de schrijver.

Uitzending op maandag 31 augustus om 20.30 uur op NPO Doc

Zondag 23 augustus: Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (Leeuwarden, 1962) is schrijfster en biografe van o.a. Annie M.G. Schmidt, prins Bernhard en Gerard Heineken, stuk voor stuk bestsellers. Haar boek Sonny Boy (2004) werd verfilmd en trok 400.000 bezoekers. Haar Zomergastenavond wordt, zoals zij zelf omschrijft ‘een avond over de kracht van het verhalen vertellen’.

Van der Zijl koos o.a. een fragment uit de documentaire Bravehearts, over Breiviks schietpartij in Noorwegen bezien vanuit het perspectief van politiek actieve jongeren, en Lone Twin, over de betekenis van 'tweeling zijn'.

Kijk Bravehearts hier online of maandag 24 augustus om 20.30 uur op het kanaal NPO Doc:

Zondag 16 augustus: Adriaan Geuze

Adriaan Geuze (Dordrecht, 1960) is in binnen- en buitenland een grote naam op het gebied van landschapsarchitectuur en stedenbouw. Hij is partner van het internationaal opererende bureau West 8 in Rotterdam en New York. Geuze verwierf faam voor grote projecten als het Centraal Station in Rotterdam en Governors Island in New York. Geuze koestert een fascinatie voor het Nederlandse ‘maakbare land’ en pleit in VPRO Zomergasten o.a. voor de rol van de ingenieur.

Bekijk hieronder het Tegenlicht-tweeluik met de architect
Geen sector is in zo’n diepe impasse geraakt als de ruimtelijke ordening, meent landschapsarchitect Adriaan Geuze. Zo ziet hij met lede ogen dat het Groene Hart wordt opgegeven; dit unieke landschap van duizend jaar oude veenpolders met zijn ‘goddelijke licht’ dreigt definitief te bezwijken onder de ambities van wethouders en projectontwikkelaars.

Aansluitend bij de keuzes van Adriaan Geuze

  • Zondag 9 augustus: Simone van Saarloos

    Simone van Saarloos (Summit, VS, 1990) is filosoof en met 25 lentes de jongste Zomergast ooit. Van Saarloos publiceert verhalen, recensies en columns in o.a. Vrij Nederland, de Volkskrant, Das Magazin en NRC.next. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschappen in Amsterdam en New York, speelde rugby voor het Nederlands damesteam en werkte op zaterdag in de Condomerie. Dit najaar verschijnt haar pamflet Het monogame drama, over de single als levenskunstenaar.

    Van Saarloos toonde in Zomergaste een fragment uit de documentaire Syria Behind The Lines (USA, 2013) van regisseur Olly Lamber uit. Kijk hier de gehele documentaire, die vanwege de heftige beelden alleen tussen 22.00 uur en 06.00 uur is te zien (kijkwijzer).

    Zondag 2 augustus: Peter Buwalda

    Peter Buwalda (Brussel, 1971) maakte in 2010 naam als schrijver met zijn debuutroman Bonita Avenue: er werden 350.000 exemplaren verkocht en hij won er in 2011 onder meer de Academica Literatuurprijs en Anton Wachterprijs mee. Buwalda is neerlandicus en schreef verhalen voor o.a. De Gids, Vrij Nederland en Hollands Maandblad. Ook is hij columnist voor de Volkskrant.

    Buwalda is groot muziekliefhebber en kiest daarom onder andere voor een fragment uit de documentaire 'Janine' van Paul Cohen over het leven en de carrière van violiste Janine Jansen. 

    Ook toonde Buwalda een fragment uit de documentaire 'Last Train Home' van Lixin Fan over Chinezen die het platteland verlaten om in de stad te gaan werken, terwijl hun kinderen achterblijven en naar school gaan.

    Kijk terug: Ahmed Aboutaleb

    'Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent', verzekert de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel/Marokko, 1961). Aboutaleb kwam op vijftienjarige leeftijd naar Nederland, begon zijn carrière in de journalistiek en belandde uiteindelijk in de politiek. Onlangs sprak hij in het Witte Huis over de aanpak van o.a. gewelddadig extremisme.

    Ahmed Aboutaleb groeit op in het slecht begaanbare Rifgebergte in het noordoosten van Marokko. In VPRO Zomergasten (zondag 26 juli 2015) toonde hij onder andere een fragment uit de ‘Mohammed Abdelkrim El-Khattabi – Legend of The Rif’. Deze documentaire vertelt het verhaal van Abdelkrim El-Khattabi, de leider van het Marokkaanse verzet tegen de Spaanse overheerser. El-Khattabi dreef de Spanjaarden tot wanhoop en won – tegen alle verwachtingen in – de strijd. Uiteindelijk leidde deze overwinning echter tot isolatie van het gebied t.o.v. de hoofdstad Rabat.