Gek van documentaire? Kun je Sletvrees, Alles is mogelijk, Het beste voor Kees en Onze Kresj inmiddels dromen? Op npodoc.nl vind je deze zomer zeven steengoede films die volgens de redactie meer bekendheid verdienen.

1. Hidden Wounds

Of ze nu in Vietnam, Somalië, Irak of Bosnië gevochten hebben, veel soldaten komen getraumatiseerd terug van hun missie. Soms leidden hun emotionele problemen tot excessief geweld. Regisseur Tomas Kaan zocht samen met onder andere Eefje Blankevoort veteranen op die kampen met PTSS, het Post Traumatisch Stress Syndroom. In de interactieve clip Hidden Wounds (Prospektor, 2013) staan de verhalen van deze veteranen centraal. Ze worden onderstreept door het gelijknamige nummer van de Belgische band dEUS.

2. Stand van de sterren

De gelauwerde film Stand van de sterren (2010) is het laatste deel van een drieluik van Leonard Retel Helmrich over het moderne Indonesië. 12 jaar filmde Leonard de familie Sjamsudin in de sloppenwijken van Jakarta. Corruptie, verslavingen, generatiekloven en het verschil tussen arm en rijk komen voorbij. De jonge Tari gaat studeren en de familie hoopt dat zij de sloppenwijken kan ontvluchten.

Meer over Leonard Retel Helmrich

3. Tot in het oneindige - een futuristische mythe over nucleair afval

In de paar decennia nadat de eerste nucleaire reactoren werden gebouwd, is ruim 250.000 ton radioactief restmateriaal geproduceerd, dat nog minstens honderdduizend jaar schadelijk blijft voor de mens. Wat doen we met dit radioactieve restmateriaal? Een geopperde oplossing is een spelonk in Onkalo (Finland) waarin het kan worden opgeslagen. Maar wat zijn de consequenties hiervan? Regisseur Michael Madsen doet in Tot in het oneindige een mythische vertelling over de vergankelijkheid van de menselijke vindingrijkheid.

4. Foto Eddy: De negatieven van mijn vader

Fotograaf Eddy de Jongh, beroemd om zijn 'koppen' in Vrij Nederland, leidde een turbulent leven. Hij ontkwam op het nippertje aan de jodenvervolging. Zijn ouders en de rest van zijn familie werden in de oorlog vermoord. Na de bevrijding volgde een avontuurlijk leven met vijf huwelijken en veel drank. Maar Eddy de Jongh was vooral een veelzijdig en succesvol fotograaf die een indrukwekkend oeuvre heeft achtergelaten. Via zijn foto's kijkt zijn zoon David zijn complexe vader en naar het tijdsbeeld dat hij schetste van een veranderend Nederland tussen de jaren vijftig en tachtig: een wereld vol humor, vertedering en schoonheid.

5. Guerilla Son

Zanyar Adami is in Irak geboren. Op vijfjarige leeftijd is hij door zijn ouders op een vliegtuig naar Zweden gezet. Zijn vader is niet eens bij het afscheid. Nu, 23 jaar later, wordt Zanyar zelf vader. Hij confronteert zijn vader met de vraag hoe die hem kon verlaten en alleen naar Zweden kon sturen. Zanyar is nerveus: zal hij in zijn vaders voetstappen treden en afwezig zijn in het leven van zijn zoon? In de documentaire tracht hij zijn vader aan het spreken te krijgen, maar antwoorden van zijn vaders kant volgen niet.

6. De rekening van Catelijne

Catelijne woont in Amsterdam-Noord, leeft van een bijstandsuitkering, heeft vijf kinderen en er hangt een schuld van dertigduizend euro boven haar hoofd. Ze moet rondkomen van tachtig euro per week. Catelijne droomt van een toekomst als 'normaal' gezin, maar ze moet hiervoor hard werken. Haar oudste zoon Giovanni (13) moet mogelijk naar de jeugdgevangenis en men vreest voor de toekomst van zijn negenjarige broertje. Deze documentaire is het vervolg op de film 50 Cent uit 2007.

7. 9999

De Belgische documentaire 9999 toont de dagelijkse realiteit van geesteszieke misdadigers die vastzitten zonder behandeling. Ze zijn ontoerekeningsvatbaar verklaard en worden in de gevangenis compleet afgezonderd van de samenleving. Ze wachten op hoop, vrijheid en troost, maar niks van dat alles is te vinden tussen de bajesmuren. De datum van hun invrijheidstelling is 31/12/9999. Hoewel België al vaker is veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg voor de behandeling en mishandeling van haar geïnterneerden, is de situatie nog steeds onverbeterd.
 

Meer goede documentaires?