Berichten over wantoestanden in kledingfabrieken bereiken af en toe de media, maar lijken slechts het topje van de ijsberg. Teun van de Keuken en Roland Duong pluizen in de nieuwe serie De slag om de klerewereld (VPRO) de hele keten uit en reizen van katoenplantage, via de tussenhandel naar het eindproduct. NPO Doc zendt naar aanleiding van deze nieuwe serie twee documentaires uit.

China Blue

In China Blue (2009) portretteert regisseur Micha X. Peled de 16 jarige Jasmine, een van de miljoenen mensen die onder erbarmelijke omstandigheden werkt in de Chinese textielindustrie. Jasmine is losse-draadjesknipper in een jeansfabriek en schrijft in haar dagboek over haar dagelijks bestaan: over het werk, het vieze eten, en de heimwee. “Wij missen nooit een deadline, al betekent dat dat de arbeiders de hele nacht moeten doorwerken”, zegt de baas van de fabriek trots tegen een klant. Het is een heldere samenvatting van de gevolgen van een overspannen textielmarkt, waarin grote Westerse merken alles bepalen en fabrieksarbeiders de prijs betalen.

Uitzending o.a. op vrijdag 2 januari om 22.00 uur op NPO Doc

En daarom werk ik – 14 jaar later

In 1998 maakten Maarten Schmidt & Thomas Doebele de documentaire En daarom werk ik, over kinderen in een krottenwijk van Dhaka, Bangladesh. Onder het motto ‘de werkende kinderen van vandaag zijn de ongeschoolde volwassenen van morgen’ mochten de kinderen gratis naar de basisschool. Ze vertelden over hun verantwoordelijkheden, zorgen en dromen. In En daarom werk ik – 14 jaar later (IKON, 2013) zoeken de makers de kinderen van toen opnieuw op. In hoeverre heeft het leren lezen en schrijven hun leven beïnvloed en hebben zij de vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken?

Uitzending o.a. op vrijdag 2 januari om 22.50 uur op NPO Doc