De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. NPO Doc maakte introductiefilmpjes met de vijf genomineerden. Zondag 26 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een uitzending van radioprogramma OVT.

Halverwege de zestiende eeuw was Christoffel Plantijn al een beroemdheid; zelfs koning Filips II was onder de indruk van zijn drukkerij. Vanuit Antwerpen probeerde Plantijn de samenleving, die was verdeeld door godsdiensttwisten, oorlog en opstand, te binden met boeken. Op indringende wijze vestigt Sandra Langereis met De woordenaar de aandacht op een opmerkelijk leven in de zestiende eeuw, en op de geschiedenis van de Nederlanden in Antwerpen. In het filmpje licht ze haar keuze voor Christoffel Plantijn toe.

Met dank aan Bibliotheca Philosophica Hermetica.

Hij is de kern van de kleurrijke Heineken-geschiedenis, maar tegelijkertijd een grijze vlek: Gerard Adriaan Heineken (1841-1893). Stichter van het gelijknamige bierimperium, grootvader van Freddy Heineken en drijvende kracht achter de economische en culturele wederopbloei van Amsterdam, die bekendstaat als de Tweede Gouden Eeuw. Toch is er maar weinig over hem bekend. Wie was deze man? En waarom werd hij bijna tot de vergetelheid veroordeeld? Annejet van der Zijl kreeg toegang tot de familiearchieven en reconstrueerde het inspirerende en uiteindelijk ook dramatische levensverhaal van een van de grootste industriëlen in de Nederlandse geschiedenis. In dit filmpje spreekt ze over het "Downton Abbey aan de Amstel" van Gerard Adriaan Heineken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bezetter in Velsen en Kennemerland ongekend succesvol. De Duitsers arresteerden en vermoordden een aantal veelal communistische verzetsmensen, onder wie Hannie Schaft. Na de oorlog deden geruchten de ronde over wat de Velser-affaire ging heten. Waren de verzetsmensen verraden door Nederlandse en geallieerde autoriteiten, die zo de linkse beweging wilden raken? Dit boek geeft antwoord op een aantal vragen die de gemoederen nog altijd bezighouden. In dit filmpje licht Bas von Benda-Beckmann zijn onderzoek toe.

De reputatie van koning Willem III is bedroevend. Hij staat bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. Hij had echter ook een andere kant. Hij kon hartelijk zijn en betuigde vaak spijt van zijn uitbarstingen. Meer dan men denkt was hij een betrokken koning, die vooral de laatste jaren van zijn leven onverwacht veel macht had. Dik van der Meulen praat over zijn boek.

In 1948 werd de sociaaldemocraat Willem Drees minister-president van Nederland, tot verrassing van velen, ook van hemzelf. In dit slotdeel van hun monumentale biografie beschrijven Hans Daalder en Jelle Gaemers de wijze waarop Drees leiding gaf aan vier kabinetten in een tijd van gespannen coalitieverhoudingen, moeizame kabinetsformaties en herhaalde politieke crises. Daarna behandelen zij de bijna dertig jaar na zijn aftreden, waarin hij tot op hoge leeftijd actueel commentaar gaf op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Premier en elder statesman laat zien hoe de overtuigde socialist Drees in een land van minderheden kon uitgroeien tot een nationale figuur, die nu wordt beschouwd als een van de grootste Nederlanders ooit. Beide auteurs lichten in het filmpje toe waarom Drees zo bijzonder was.