2014 was een bewogen jaar. IS stichtte een kalifaat in Irak en Syrië, in West-Afrika brak de ebola-epidemie uit en in Oekraïne ontstond een burgeroorlog die de verhoudingen tussen Rusland en het Westen op scherp zette. Wij selecteerden tien documentaires die bij grote gebeurtenissen van het afgelopen jaar passen.

Letland treedt toe tot de Eurozone

Op 1 januari treedt Letland toe tot de Eurozone en worden de Letse lati omgeruild voor euro's. Het is daarmee het achttiende land dat lid wordt van de Eurozone.

In Het jaar dat de euro valt (2011) wordt een deels fictief doemscenario geschetst over de toekomst van de euro.

Verbod op het schenken van alcohol aan jongeren verhoogd van 16 tot 18 jaar

Op 1 januari wordt het verbod om alcoholische dranken te verkopen of te schenken aan jongeren in Nederland, zoals vastgelegd in de Drank- en Horecawet, verhoogd van 16 naar 18 jaar.

In de Metropolis- aflevering Drinkebroeders (2010) zien we hoe er in andere landen wordt omgegaan met alcohol.

Ebola-uitbraak

De Ebola-uitbraak in West-Afrika begint met de eerste verspreiding van het virus in enkele districten van Guinee tijdens de maand februari.

In de documentaire de Spaanse Griep (2001) zien we hoe een van de grootste pandemieën uit de moderne geschiedenis, de Spaanse griep pandemie van 1918, om zich heen sloeg.

Referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland

Op 16 maart wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. 97 procent stemt voor aansluiting bij Rusland.

In de documentaire In the Wake of Stalin zien we op welke manier de geest van de Sovjet-dictator nog altijd rondwaart in de Russische politiek van nu.

Wilders laat publiek scanderen: 'Minder, Minder..'

Op 19 maart houdt Geert Wilders op de avond van de Nederlandse Gemeenteraadsverkiezingen een toespraak op de partijbeenkomst van de PVV. Hij vraagt het publiek of zij meer of minder Marrokanen willen. Het publiek scandeert hierop dat zij 'minder' willen. De beelden leiden tot een stortvloed aan verontwaardigde reacties. Op 18 december laat het Openbaar Ministerie weten dat zij naar aanleiding van deze uitspraken tot vervolging zullen overgaan.

In het drieluik Het Proces Wilders (2011) wordt met diverse betrokkenen teruggekeken op het eerste proces dat tegen Geert Wilders werd aangespannen.

ISIS roept kalifaat, de Islamitische Staat, uit

Op 10 juni neemt de islamitische terreurorganisatie ISIS de Iraakse stad Mosoel in. Op 29 juni roept leider Abu Bakr al-Baghdadi een kalifaat uit. Hijzelf zal vervolgens kalief worden van de Islamitische Staat.

In de documentaire Onderhandelen met Al Qaeda (2006) geven vijf deskundigen hun visie over hoe om te gaan met islamitische terreurorganisaties. Willen we liever tot in lengte van dagen bang zijn voor terroristen of moeten we de mogelijkheden tot een dialoog verkennen?

Het WK voetbal in Brazilië gaat van start

Op 12 juni vinden de openingsceremonie en de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië plaats. In de maanden voorafgaand aan het WK vinden grote demonstraties plaats in Brazilië tegen de organisatie van het toernooi. Veel mensen vinden dat de regering teveel geld investeert in een onbelangrijk spelletje terwijl er grote sociaal-economische problemen zijn in het land. Ook in andere landen wordt kritiek geleverd op het moderne voetbal waarin geld een te grote rol zou spelen. Bovendien wordt de wereldvoetbalbond FIFA beschuldigd van grootschalige corruptiepraktijken.

In Baas in eigen club (2014) wordt ingegaan op de rol die geld speelt in het moderne professionele voetbal, en hoe steeds meer liefhebbers zich van de grote clubs en toernooien afkeren.

Vlucht 17 van Malaysia Airlines wordt uit de lucht geschoten

Op 17 juli wordt het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines-vlucht 17 neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het onderzoek naar de toedracht van de ramp wordt ernstig bemoeilijkt door de oorlog in het gebied tussen Russische seperatisten en het Oekraïense leger. De EU en andere mogendheden beschuldigen Rusland ervan het conflict aan te wakkeren door hun bemoeienis. De betrekkingen tussen het Westen en Rusland worden hierdoor op scherp gezet en over en weer worden sancties aangekondigd.

In de documentaire Naar de grens van de Oekraïne (2014) onderzoeken Ronald Duong en Teun van de Keuken hoe Oekraïne een buurland van de EU werd door de uitbreiding met de oostelijke lidstaten in 2004. Heeft de EU zich te snel in de voortuin van Rusland genesteld?

Blanke politieman schiet Michael Brown dood in Ferguson, Missouri

Op 9 augustus wordt de 18 jarige zwarte man Michael Brown doodgeschoten door een blanke politieagent in de Amerikaanse stad Ferguson, Missouri. De dood van Brown leidde tot een golf van verontwaardiging in de gehele Verenigde Staten. In de stad Ferguson braken onlusten en demonstraties uit die wekenlang aanhielden. Het overwegend blanke politieapparaat werd door demonstranten beschuldigd van racisme.

De documentaire Speeches - Martin Luther King: Mississippi Burning (2014) bekijkt de gevolgen van de beroemde 'I Have a Dream'- speech van Martin Luther King Jr. Op het moment van de speech was, met name in het zuiden van de VS, de rassenscheiding nog een praktijk van alledag. Sinds de beroemde speech raakten echter steeds meer mensen ervan doordrongen dat er iets moest veranderen.

Erdogan wordt verkozen tot president van Turkije

Op 10 augustus haalt de Turkse premier Erdogan 52% van de stemmen bij de presidentsverkiezingen. Met deze overwinning verlengt hij zijn machtsperiode. Recep Tayyip Erdogan wordt beschuldigd van corruptie en censuur van de media. Ook heeft Turkije zich onder het bewind van zijn AK-partij langzaam maar zeker steeds meer van Europa afgekeerd.

In de documentaire In Europa - Weg van Europa (2011) onderzoekt Bram Vermeulen de verandering van de Turkse blik op het Westen.