2Doc

Puck en het raadsel van de codes

VPRO

Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind en trekt inmiddels de aandacht van grote spelers op dit terrein. Grote bedrijven als Microsoft tonen interesse in hem en hij won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Apple Design Award voor studenten. Maar Puck is ook nog een kind, minderjarig, leerplichtig en moet gewoon naar school.

 Hoe snel Puck zich ook wil ontwikkelen, het huiswerk moet gedaan en de wet staat niet alles toe. Regisseur Tessa Boerman leerde Puck kennen toen hij elf was, en heeft hem sindsdien gevolgd met de camera. In deze documentaire zien we Puck zich ontwikkelen van wonderkind tot serieus programmeerder, zich bewust van de mogelijkheden en dilemma's in zijn vak. Met kinderlijke verwondering, grenzeloze fascinatie en een haviksblik beziet hij de digitale technologie die ons omringt. Naarmate Puck ouder wordt, worden de vragen die hij en zijn talent oproepen groter: hij doet mee met de professionals, maar hoe moeten die volwassenen met hem omgaan? En wij als samenleving met kinderen die excelleren op dit terrein? Voor Puck wacht waarschijnlijk een internationale toekomst. Maar hoe verhouden wij ons tot kinderen zoals hij en hoe willen we omgaan met de toenemende digitalisering van alles om ons heen? En dit is nog maar het begin...

Chris Kijne spreekt met regisseur Tessa Boerman over de keuzes die ze maakte in deze documentaire, haar fascinatie voor dit wonderkind en de zorgen van Pucks ouders.